but-login-topbut-trial-top
Колибри ERP
Share on Facebook

В03: Колко време ще отнеме ERP проектът?

Отговор

Фирмите, които инсталират ERP знаят, че това не са лесни времена за тях. Не се лъжете, когато някой доставчик на ERP система ви каже три или шест месеца за внедряване. Това кратко време (да, така е, шест месеца е кратко време) за внедряване означава, че нещо не е както си го мислите. Или доставчикът е малка фирма, или внедряването било лимитирано за фирми от малък калибър, или доставчикът може да внедри само финансовата част на ERP системата (в този случай ERP системата е нищо повече от много скъпа счетоводна система). За да внедрите ERP система правилно ще е необходимо да пренастроите някои неща от вашия биснес, но в същото време и вашите служители ще трябва да пренастроят своя начин на работа. Накрая трябва да се знае, че тези промени и пренастройка не могат да се осъществят безболезнено. Освен, ако разбира се, вашият бизнес не е бил настроен да работи перфектно преди това (поръчките се изпращат винаги навреме, производителността ви е по-висока от тази на конкурентите, клиентите ви са напълно доволни и щастливи). В този случай обаче, няма смисъл да се сещате въобще за ERP.

Важният въпрос, който трябва да си зададете, е не колко време ще протече внедраването на ERP (нормалната трансформация на бизнеса, за да стане ERP част от него е от една до три години). По-важно е да се осъзнае защо ви е необходима ERP система и как ще я използвате за да развиете вашия бизнес.

През последните години, поради пренасяне на бизнес системите към Интернет, се наблюдава значително намаляване на времето за въвеждане в действие на ERP системите. Това скъсяване на периода за имплементиране (до седмици, не години) е резултат от разпросраняването на нов начин за предлагане на ERP системите, познато като софтуер като услуга (Software as a ServiceSaaS, или on-demand software). В този случай, SaaS ERP системите са инсталирани на сървъри на трети фирми, предоставящи сървърни ресурси (hosting). Клиентите имат само достъп до ERP функционалност и съответните данни през Web свързаност. Софтуер не се инсталира при клиента,  както е стандартния начин и това значително скъсява сроковете за въвеждане в експлоатация, както и подобрява и поевтинява поддръжката в последствие.

Категория

 
 
2009 Copyright EDA Ltd. All right reserved Web design EDA Ltd., 2009