but-login-topbut-trial-top
Колибри ERP
Share on Facebook

В09: Защо ERP проектът пропада понякога?

Отговор

В основата си, ERP е множество от най-добри практики за изпълняване на различни бизнес задачи във фирмата, включвайки финанси, производство и складовата база. За да се извлече най-доброто от софтуера, вие трябва да имате хора във фирмата, които приемат методите на работа, имплементирани в системата. Ако хората от различните подразделения, които ще използват ERP не са съгласни, че внедрените в софтуера методики са по-добри или поне аналогични на използваните във фирмата, те ще се съпротивляват на използването му или ще искат от хората от IT одела да го променят така, че да наподобява съществуващия до момента. Тук е мястото, където ERP проектът се проваля. Политическите битки се люшкат между множество въпросителни: как, къде, защо да се инсталира софтуера, защо това е така като аз по-рано го правех иначе и ми беше много удобно и лесно и т.н. Хората от IT отделът са въвлечени в дълги и скъпи модификации, за да се направи ERP софтуерът да съответсва на желанията на мощните бизнес барони. Модификациите правят софтуера по-нестабилен и по-труден за поддържане и управление и накрая той може да не достигне до реално използване. Ужасиите, разправяни в пресата за ERP, спокойно могат да бъдат отнесени само за тези случаи, в които фирмата е направила промени в основния ERP софтуер за да го пригоди към собствените си методики или действия. Тъй като в този случай ERP покрива максимално това което прави бизнеса, то пропадането на софтуерът ще въвлече фирмата в застой или връщане назад, буквално.

Но хората от IT отдела доста бързо могат да натрупат и грешки (bugs) в софтуера. Като капак на всичко, трябва да се каже, че малко големи фирми могат да избегнат модификации е ERP, т.к. всеки бизнес е различен и е принуден да използва специфични методи, които доставчика може да не е отчел при разработката на софтуера си.

Друга грешка, която фирмите правят, е в предположението, че е по-лесно да се променят навиците на хората, отколкото да се модифицира софтуера. Това не е така. Да накараш хората от фирмата да използват ERP софтуера, за да усъвършенстват своята дейност е сериозно предизвикателство. Ако вашата организация се съпротивлява срещу промените, тогава по-вероятно e вашият ERP проект да пропадне.

Категория

 
 
2009 Copyright EDA Ltd. All right reserved Web design EDA Ltd., 2009